Thursday, October 16, 2008

Veszélyes vicces levelek

Miért veszélyes a "vicces" tartalmú levelek engedése a céges levelezésen? A felhasználó nem érti, miért kell ezeket korlátozni.
Mikre gondolok itt? Könnyű megállapítani,az olyan levelek ami tele vannak Fw: Fw: ...... a végtelenségig sorokkal.

Nézzünk egy példát:
Egyik felhasználó,kap egy ilyen levelet kintről (ami tartalmaz mondjuk egy 400kb-es ppt-t).
1. Ő a cégen belül elküldi 5-10 embernek,plusz még kintre is nagy világba az összes ismerősének.
2. A cégen belül,most már 5-10 ember kapja meg a levelet, Ők is hasonlóan cselekednek természetesen, Ők is elküldik 5-10 embernek a cégen belü,plusz kintre is minden ismerősüknek (hány ilyen nagycéges imserősőmtől kapok ilyen jellegű szemetet, aminek a tartalmából millió email cím kiszedhető lenne)... Gondolom az email címet kereső vírusok, imádják az ilyen leveleket.
Abból a kis ártalmatlan 400kb-os levélből,hirtelen több megás forgalom generálódik. Ráadásúl átgyűrűzik műs cégekhez is, és ott is gondot okoz..

Mik a problémák:
1. Exponenciális mennyiségű levél forgalmat generálnak a cégen belül és a határpontokon (oké ez ma már nem irdatlan,mint a 56os modemek korszakában).
2. Viszont iszonyat biztonsági rést nyitnak azzal,hogy cégek belső email fiókjaihoz lehet hozzájutni egy ilyen levélből, kapcsolatokat kideríteni, mondjuk egy ügyes - talpra esett hacker,mennyire tudná az ilyen jellegű információkat felhasználva bejutni a céghez (ugye X.Y-t keresem, mert az Öccse X.Z haverja vagyok..stb.)

Hogy lehetne ezt korlátozni(kíváncsi lennék,hogy normális multiknál,hogy előzik meg az ilyet)?
-korlátokkal,tiltásokkal (technikai trükkökkel - ez viszonylag nehéz feladat,jól csinálni)
-oktatással és neveléssel (ráébreszteni az értelmes usert,hogy cégnél nem szabad ilyeneket művelni ~ ugye a munkaidőről már ne is beszéljek, de hát az cégpolitika) Hol kellene ezt elkezdeni, a munkahelyen, vagy ált. iskolában a levelezés oktatásánál - ami ugye benne van a tanmenetben. Itt az a baj,hogy a tanárok, nem nagycéges rendszergazdák talán, és ők más problémával élnek együtt..

Magam részéről az ilyen leveleket soha nem olvasom el.-> szemét. Viszont ha én küldenék, akkor két dolgot legalább megtennék:
1. a levélből kiszedném a korábbi Fw sorokat
2. saját véleményt csatolnák a levélhez.

http://kemtech.fw.hu/ oldalon lepődnek meg,hogy milyen berendezések érhetőek el,viszonlag olcsón - és akkor milyen eszközök lehetnek magasabb kategóriába:
Kedvencem a KARAKTER RÖGZITŐ (leírás lásd az említett oldaon).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home