Monday, March 02, 2009

Vatera - digitális számlázás 1.

Vatera kiállít részemre egy számlát, akkor erről küld egy szöveges email-t (ami nem tekinthető számlának), valamint az oldalukról letölthető egy pdf-ami digitális alírás és időbélyeg nélkül van (ez sem tekinthető számlának, annak megvannak a formai és biztonsági előírásai, de az xml-lenne).
1. Feltételezem állítanak ki számlát
2- ha papír alapon állítják ki, akkor nekem is papír alapon kell megkapnom
3. ha eSzmlát állítanak ki, akkor úgy kéne megkapnom (ehhez persze rendelkeznem kell a megfelelő technikával, ezért kell nekik egy írásos belegyezzés!!)
Tény: küldenek egy email értesítőt,számla tartalommal - ez nem számla! Letölthető egy pdf (ami megfelel a nyomtatott számla formai követelményével), de nincs aláírva és nem tartalmaz digiális időbélyeget sem - tehát ez sem számla!

Viszont akkor mikor és hogyan kapok én számlát a Vaterától? Szóval sehogy...attól még állíthat ki, csak azt nem juttatja el a vevőinek!! Erre lenne valami törvényi előírás (lehet, ha valaki tud ilyenről kérem tudassa velünk:)?

eSzámla az általam olvasottak alapján egy előírt tartalommal rendelkező XML-file, amihez még rendelkeznem egy megjelenítővel is. Ma M.o-n tudtommal Pdf-et csak számla archíválás végett lehet alkalmazni (ha el van látva fokozott biztonsági tanusítvánnyal és minősített időbélyeggel)

Erről szerettem volna egy Apeh- állásfoglalást kérni..technikai és törvényi előírásokra lettem volna kiváncsi, hogy a Vatera ezt mi módon teheti meg (szerintem sehogy). Nos nehogy azt higyjétek, hogy olyan egyszerű weben (akár emailben) akár állásfoglalást kérni, akát email írni az Apehnak. Ezért kénytelen leszek sima levelet írni, és az eredményről beszámolni. Mivel egyre több webshop-ot érint ez a téma. A legtöbb webshopnál ez nem gond, mivel különben is küld csomagot és abba beteheti a papír alapú számlát.....

Ha ez törvényileg engedett, akkor milyen sporolást jelentene minden cégnek, hogy nem kell kinyomtatni a számlákat, azt elég emailben elküldeni (no posta), és ehhez semmiféle engedély nem kell vevő oldalról (bárkinek)..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home