Saturday, October 29, 2005

Egri számítástechnikai alkalmazotti helyzet

Egerben milyen számtech szakmákban lehet elhelyezkedni, és hol:
számítógépszervizek: kis gyakorlattal rendelkező nem szakmabeli,számítástechnikai műszerész,és innentől kezdzve bármilyen szakmával,szakképzettséggel
Iskolákba: számítástechnikatanár,alapos szakmaigyakorlattal rendelkező szakmabeli
Rendszergazda: ide is bárkit felvesznek cégtől függően,van ahol nem várnak el semmit,van ahol alapos szakmai képzettséget,gyakorlatot
Programozás: az a baj itt,hogy aki már csak egy rendezést megírt az programozónak képzeli magát (pl.számtechtanárok és egyéb amatőrök)
Webfejlesztés: minden szakmabeli megpróbálkozik vele, mivel indulásként nagyonegyszerű(pl. a legegyszerűbb találni egy weboldalt majd azt lemásolni, vagy venni egy ingyenes portalt(PHPNuke) és kattingatni benne)

Eger és vonzáskörzetében évente hányan végeznek számítástechnika szakmában:
kb 20-30 számítógépműszerész
kb 20-50 szoftverfejlesztő(okj,Gábor Dénes,Programozó matek stb.)
kb 20-50 szoftverüzemeltető
kb 20 számítástechnika tanár

Ezeknek a 70% nem helyezkedik el szakmában,csak az iskolában (már eleve nem naprakész) megtanult tudássával rendelkezik
A maradék 30% még mindig olyan sok, hogy nem hiába tudnak a munkáltatók válogatni blőlük (túlnyomórészt középfokú ismeretekkel,és nem naprakész eladható tudással, ami sokszor az iskolák képzése miatt adódik)
1-2% aki nagyon komolyan veszi a szakmát,folyamatosan képzi magát,próbál kiemelkedni,bármenyit képzi magát mindig a középmezőnybe teszi magát,mindig van előtte cél,tudásanyag amit meg kell szereznie (igazi mérnöknek való)
0.01% aki erre született,zseni

ÉS ezekre jut 2-3 nagycég(10-20fővel),10-20 állami intézmény(50-100fővel),rengeteg iskola,egy tucat számtechbolt/szervíz,1-2 programozással foglalkozó cég(5-20fő),és a maradék magáncég ahol rendszergazdaként foglalkoztatnak(1-2főt)

1 Comments:

At 9:45 AM, Anonymous Anonymous said...

Sajnos a jó szakember nagyon kevés. Sokan azt hiszik mert a next next next finish dolgot meg tudják csinálni máris értenek hozzá. Ráadásul a hétköznapi windows-os problémák nem okoznak problémát már egy átlag allati számtekesnek sem. Ezért számtek boltokba fika tudás is elég mert általában windows-os problémák vannak. Eközben meg a nagyobb cégekhez nagy tudás kell a komolyabb rendszerek miatt. Ezért vagy nagyon kell érteni hozzá vagy teljesen mindegy.

 

Post a Comment

<< Home